Select your language

SOCIALT ANSVAR OCH BISTÅND

Socialt ansvar innebär respekt för människor i vår omvärld. Varje år skänker Orangia AB minst 5% av vinsten till ett av PMU organiserat biståndsprojekt; Panzisjukhuset i DR Kongo.

På Panzisjukhuset i Bukavu, DR Kongo, har man specialiserat sig på kirurgisk vård efter sexuellt våld. Här tar man emot 3000 drabbade kvinnor varje år som får rehabilitering, både fysiskt och psykiskt. Denis Mukwege, chefsläkare och gynekolog på Panzisjukhuset, har hittills fått Nobels fredspris, Olof Palme-priset, FN:s pris för mänskliga rättigheter, utnämningen till Årets afrikan, Kung Baudouin International Development Prize, Clintons Global Citizens Award, Right Livelihood Award och Fondation Chirac Prize för sitt engagemang att stödja tusentals kvinnor som utsatts för sexuellt våld och krigsförbrytelser i DR Kongo.

Orangia AB skapar en bättre värld med PMU

RADIOMEDVERKAN

Insamlade pengarna gör nytta på riktigt. Under måndagen, 28 september 2020, startar insamlingsveckan för Världens Barn. Johanna Ingvarsson från Kalmar har bland annat varit på plats på Panzisjukhuset i Demokratiska Republiken Kongo och vet vilken skillnad pengar kan göra. "Vi fick se en treårig flicka som blivit våldtagen och sen behandlad på sjukhuset, det är otroligt berörande", säger Johanna Ingvarsson. Hör inslaget på Sveriges Radio Kalmar >

NOBELS FREDSPRIS 2018

Denis Mukwege får, tillsammans med Nadia Murad, 2018 års fredspris från Alfred Nobels testamente.

Prismotivation: "För deras ansträngningar att sluta använda sexuellt våld som krigsvapen och väpnad konflikt."

 

Äntligen! Att ha fått skaka Mukweges hand är en förmån. Det han gör för kvinnor i DR Kongo och över hela världen där våldtäkter används som krigsvapen är ovärderligt!

TIDNINGSURKLIPP

Barometern och Östra Småland skrev om mina möten med Dr. Denis Mukwege efter att han mottagit Nobels fredspris. Klicka på respektive tidning för att läsa artiklarna.

FILMEN OM DR. MUKWEGE - ”THE MAN WHO MENDS WOMEN”

Dokumentärfilmen har hittills visats i ett 40-tal länder och regissören Thierry Michel har fått 15 priser för filmen, som handlar om chefsläkaren och människorättsaktivisten Denis Mukweges kamp och arbete med att vårda kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld i det konfliktdrabbade DR Kongo. Denis Mukwege var med under lanseringen av filmen i Sverige. Den 20 oktober 2016 åkte jag till Stockholm för att se den. Efteråt var det ett panelsamtal där Mukwege och Michel fick svara på frågor och berätta om det som händer i Kongo.

Vilka är det som lider i denna konflikt? Det är männen som strider, men barnen och kvinnorna som lider. Kvinnor riskerar sina liv för att skydda samhällen. – På Panzisjukhuset försöker vi förvandla kvinnor från offer till överlevare. Från överlevare till att vara agenter för förändring och delta i fredsprocessen.

Vill du se filmen så finns den på UR Play.

PANZISJUKHUSET DR KONGO

Jag hade förmånen att åka till DR Kongo och se Panzisjukhuset på plats hösten 2015. Jag åkte tillsammans med PMU och personal från Second hand-butiker i Sverige. Vi mötte en del av kvinnorna på sjukhuset och personalen som arbetar med projektet. Det är minnen jag kommer att bära med mig genom resten av livet. Läs mer i bloggen..

Panzisjukhuset - Orangia AB skänker 5% av vinsten
 
Panzisjukhuset - Orangia AB skänker 5% av vinsten
 

Något av det bästa du kan göra är att engagera din omgivning och låta dem veta om det som försiggår nere i Kongo. Använd ditt personliga nätverk, sociala medier osv. Behöver du material? Kontakta PMU, läs mer här..

RADIOINTERVJU MED DENIS MUKWEGE

Denis Mugwege Panzisjukhuset - Orangia AB skänker 5% av vinstenJag träffade dr. Denis Mukwege under en sommarvecka 2015 då jag jobbade med radio. Jag frågade Mukwege om vad vi som enkla människor kan göra för att hjälpa till. Mer än att ge ekonomiskt bidrag till arbetet i DR Kongo.

 

 

Berätta, var en röst för de glömda barnen och kvinnorna i Afrika. Tystna aldrig i kampen mot det onda.

KVINNORS KRAFT I FOKUS UNDER FÖRETAGARLUNCH MED DENIS MUKWEGE

Denis Mugwege Panzisjukhuset - Orangia AB skänker 5% av vinstenJag hade förmånen att tillsammans med andra företagare lyssna till dr. Denis Mukwege vid ett lunchseminarium i december 2013. Dr. Mukwege beskrev bland annat hur den styrka och kraft som kvinnorna i hans land förmedlar är en viktig orsak till att han orkar fortsätta sitt arbete och vägrar ge upp.

Han berättade om den styrka som han gång på gång möter hos kvinnor, som utsatts för brutala våldtäkter.

 

 

Det är det som får mig att orka. Kvinnorna har så mycket kapacitet till att visa kärlek och omsorg, att kämpa och organisera sig.

Läs mer..

TIDNINGSURKLIPP

Tidningen Kalmar läns tidning och Östra Småland skrev om min resa.

 

Panzisjukhuset i DR Kongo

Panzi-kvinnorKvinnor som får hjälp
Foto: Annelie Edsmyr

Panzi Denis MukwegeDorcas
Foto: Annelie Edsmyr

gNH5ntiA edited scaled
Dr. Denis Mukwege

LÄNKAR

Panzisjukhuset och kvinnocentret Dorkas

PMU

FN's mänskliga rättigheter