Select your language

Jag hade förmånen att tillsammans med andra företagare lyssna till dr. Denis Mukwege vid ett lunchseminarium i december 2013. Dr. Mukwege beskrev bland annat hur den styrka och kraft som kvinnorna i hans land förmedlar är en viktig orsak till att han orkar fortsätta sitt arbete och vägrar ge upp.

Han berättade om den styrka som han gång på gång möter hos kvinnor, som utsatts för brutala våldtäkter. - Det är det som får mig att orka, konstaterade han. Kvinnorna har så mycket kapacitet till att visa kärlek och omsorg, att kämpa och organisera sig.

Denis Mukwege är grundaren av Panzisjukhuset utanför Bukavu i DR Kongo. Han är också läkaren som nått världsberömmelse för sitt arbete med de kvinnor som utsatts för grovt sexuellt våld under de strider som i decennier plågat befolkningen i östra Kongo.

Han har blivit nominerad till Nobels fredspris, framträtt inför FN:s generalförsamling, tagit emot det förnämliga Palmepriset och nu senast i veckan fårr Right Livelihood-priset.

Han har också utsatts för ett flertal mordförsök, det senaste i fjol. Han har berömda vänner och mindre berömda, men desto farligare fiender. Dr. Mukwege berättade hur han efter förra årets mordförsök mot honom bestämde sig för att nu var gränsen nådd för vad han kunde utsätta sin familj för. Han lämnade sitt land och togs väl emot, både i Europa och USA och hade möjligheter att få ett bra jobb utomlands.

Men, än en gång var det kvinnorna som skulle agera och se till att han ändrade sig. - De vägrade acceptera mitt beslut. De demonstrerade, de strejkade, de krävde att myndigheterna tog sitt ansvar. De, som knappt kunde skriva, skrev brev till FN:s generalsekreterare och till presidenten i Kongo för att få tillbaks mig. Kan ni inte skydda honom gör vi det, skrev de.

Kvinnorna kom med frukt och grönsaker de odlat till PMU:s platskontor i Bukavu och sa att de skulle sälja detta och använda pengarna till en returbiljett för dr Mukwege. - Det handlar om kvinnor, som själva tjänar mindre än en dollar om dagen. Deras agerande gav mig ytterligare en lektion i ödmjukhet, sa Denis Mukwege, som numera arbetar på plats i Kongo igen.

För att stödja arbetet i DR Kongo
Köp boken om honom här..
Ge ett bidrag här..

Johanna Ingvarsson Orangia AB med Denis Mukwege Panzisjukhuset

/Johanna

 

Referenser